Du har sendt ut invitasjonene, og startet forberedelsene. Menyen er godt på vei, og du føler at du har stålkontroll. Så begynner telefonene og meldingene å tikke inn. Niesen din er veganer. Onkelen på brudgommens side er laktoseintolerant. Dessuten har søsteren din startet på lavkarbo.

Hvordan løser du kabalen med alle ønsker og hensyn som må tas?

For det første må du få oversikt over alle gjestene som har allergier og hensyn å ta til maten. Be gjestene gi beskjed i god tid, slik at du rekker å planlegge og eventuelt koordinere med cateringfirmaet. Er du interessert i å vite mer om de ulike allergiene kan du trykke på lenken og lese mer.

Det kan lønne seg å servere mat som i utgangspunktet er allergivennlig. Eksempelvis kan man lage sauser uten mel og nøtter, og laget med et melkefritt alternativ. På den måten slipper man å lage ekstra saus til et fåtall av gjestene. På samme måte kan man lage forrett som enkelt kan tilpasses ulike allergi- og diettbehov. Dette kan for eksempel være en salat med kamskjell, der kamskjell byttes ut med syltede grønnsaker til veganeren og den som er allergisk mot sjømat. Hovedretten kan bestå av grønnsaker med kjøtt ved siden av, der kjøtt kan byttes ut med et vegansk alternativ. Hvis man holder råvarene få og enkle, blir det lett å tilpasse. Likeså med desserten – velg gjerne noe friskt, som en gluten- og laktosefri kake eller pai servert med frukt og bær.

Å servere mat som i utgangspunktet er allergivennlig, er smart både for planleggingen, lommeboken og gjennomføringen av arrangementet. Gjester med allergier vil også føle seg inkludert, og dette er lettere å oppnå hvis alle får servert det samme så langt det er mulig.