Når mennesker samles til sosiale tilstelninger, er det ofte for å markere de store hendelsene i livet – fra merkedager som 50-årsjubileum og dåp, til bryllup, konfirmasjon, julebord, bursdager og begravelser. Felles for et vellykket arrangement er at maten står i sentrum. På samme måte som kjøkkenet er hjertet i et hjem, er menyen hjertet og nøkkelen til et vellykket arrangement.

Mat er ofte noe av det siste man tenker på når man skal organisere en fest, men samtidig er det nettopp det gjestene ofte husker best ved hele arrangementet! Dessverre er det også slik at noe av det man husker best, er om maten og drikken er dårlig. Derfor er det viktig å treffe riktig både i henhold til meny, gjester og type arrangement.

Velg meny etter type arrangement

Det er en egen kunst å velge riktig meny til det arrangementet du organiserer. Ta utgangspunkt i hva som står på agendaen: Til en konferanse der man må konsentrere seg hele dagen, er matpausene høydepunktet for mange, og også en mulighet for å ta en pust i bakken. For at man skal klare å holde konsentrasjonen oppe gjennom resten av konferansen, er det viktig med mat som holder blodsukkeret jevnt. Velg for eksempel råvarer rik på proteiner og vitaminer, som nøtter og frukt. Samtidig er det viktig å ha et par godbiter tilgjengelig for et lite sukkerkick når man trenger det!

Hvis formålet med arrangementet er nettverksbygging og mulighet for å mingle, bør du velge fingermat og småretter. Disse kan serveres i skål eller på tallerken som man kan bære mens man går rundt og samtaler med andre.

Til begravelser eller minnesamvær, er det ofte lurt å velge noe forholdsvis enkelt. Det er kjærlighet til den avdøde og omsorg til pårørende som står sentralt, men samtidig kan det gjøre godt for alle å samles rundt et måltid. Man kan velge tradisjonelt og servere lapskaus, snitter og smørbrød, eller sette opp et koldtbord.

Til gallaer, bryllup og lignende arrangementer velger man ofte mellom buffet og bordservering, etter hvor formelt arrangementet er. Ved bordservering er det vanlig med 3-retters meny. Tenk da på å velge ulike råvarer til rettene, slik at ikke ingrediensene går igjen i alle rettene. Til forrett kan man for eksempel servere skalldyr eller kamskjell, med en kjøttrett til hovedrett, og noe søtt og friskt som sjokoladefondant med bær til dessert. Velg gjerne råvarer etter sesong, men sørg for å ha variasjon i det som serveres.

Uansett hvilket arrangement du skal organisere, er det viktig at du vier tid til å tenke over hva som skal på tallerkenen. Det kan gjøre hele forskjellen!